Tutaj jesteś

Spadek odporności dzieci w okresie jesienno zimowym – a dieta

12 stycznia 2020 Lifestyle


Sezon jesienno-zimowy jest okresem wzmożonych zachorowań na grypę i przeziębienia. Zwłaszcza dzieci narażone są na ataki wirusów i bakterii. Dodatnie temperatury i duża wilgotność powietrza to idealne warunki do rozwoju drobnoustrojów. Możemy jednak wspomagać odporność naszych pociech odpowiednią dietą. Produkty wspomagające odporność są łatwo dostępne i tanie. Do tego dzieci bardzo chętnie po nie sięgną, jeśli będą podane w atrakcyjny sposób.

Warzywa i owoce

Nie od dziś wiadomo, że warzywa i owoce to zdrowe źródło witamin i mikroelementów. W okresie zimowym warto po nie sięgać, by uzupełniać braki witamin i budować barierę ochronną organizmu. W tym czasie świeże owoce i warzywa są trudniej dostępne niż w sezonie letnim. Dlatego warto zaopatrzyć się w zapasy – przetwory czy soki.
W sklepach łatwo dostępne są wszelkie mrożonki warzywne i owocowe. Są to produkty wspomagające odporność w sposób naturalny i bezpieczny. Do tego, co szczególnie ważne przy diecie dziecięcej, smaczne i chętnie jedzone przez nawet największych „niejadków”.
Warto w tym czasie wzbogacić dietę o takie produkty jak czosnek, który jest naturalnym antybiotykiem, cebulę i imbir, które działają antyseptycznie oraz miód, który dzięki swemu działaniu wspomaga funkcjonowanie organizmu.
Cennym źródłem witamin są kiełki warzyw. Są bogatym źródłem witamin i mikroelementów. Można je z łatwością wyhodować w domu. Wystarczy umieścić wybrane nasiona na wilgotnym podłożu i poczekać kilka dni. Samodzielnie wyhodowane przez dziecko kiełki to produkty wspomagające odporność, które są naturalne i smaczne.

Ryby i kiszonki

Warto wzbogacić dietę o tłuste ryby morskie, które są cennym źródłem kwasów omega – 3, będących ważnym składnikiem diety. Mają one działanie wzmacniające system immunologiczny. Ponadto sprzyjają rozwojowi układu nerwowego.
Ryby są także cennym źródłem witaminy D – bardzo ważnej dla organizmu. Jest to witamina, która powstaje w organizmie człowieka dzięki działaniu promieni słonecznych. W okresie jesienno-zimowym, gdy słońca jest mniej – należy ją uzupełniać.
W czasie zimy chętnie sięgamy po kiszonki warzywne. Jest to cenne źródło witaminy C. Ponadto sok z kiszonej kapusty czy ogórków ma udowodnione działanie probiotyczne i przeciwpasożytnicze.
Okres wzmożonych zachorowań to czas, w którym warto wspomagać organizm suplementami. Na rynku dostępna jest szeroka gama produktów wspomagających odporność. Mogą to być suplementy witaminowe, jak również specjalnie dedykowane produkty wspomagające odporność, zawierające wyciągi z roślin i probiotyki.

Jak zrobić naturalne świece sojowe w domowym zaciszu?

Redakcja pierwszadobabezsmogu.pl

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jesteś zainteresowany reklamą?