Pomysły na wegańskie drugie śniadania

Przeszedłeś ostatnio na dietę wegańską i powoli próbujesz się z nią oswoić? Taka zmiana na pewno będzie dla ciebie dość trudna, zwłaszcza jeśli do tej pory w swoich codziennych posiłkach opierałeś się głównie na mięsie, ewentualnie rybach i nabiale. Teraz z tych produktów musisz całkowicie zrezygnować. Twoje zdrowe drugie śniadanie nie może więc składać się z mleka, jogurtu naturalnego ani tym bardziej zwykłej wędliny czy parówek. Jak więc przygotować wegańską wersję tego posiłku? Co takiego może sprawdzić się u ciebie w roli smacznego i zdrowego drugiego śniadania?

Jeżeli chcesz, by twój drugi posiłek w ciągu dnia dostarczał ci większej ilości białka, którego na diecie wegańskiej może brakować, sięgaj po orzechy – migdały, orzechy laskowe, nerkowce czy pistacje. Są to typowe produkty roślinne, więc nawet na dietach wegańskich i wegetariańskich można jeść je spokojnie bez żadnych wyrzutów sumienia. Orzechy smakują wyśmienicie same, ale też i pod postacią masła bądź past czy kremów. Idealnie pasują do owsianek, czyli płatków owsianych ugotowanych na wodzie, ale warto też wzbogacać nimi słone posiłki, bawiąc się ich smakiem oraz strukturą.

W przypadku diet wegańskich i wegetariańskich zdrowe drugie śniadanie można też czasami przygotować z tofu. Ten ser sam w sobie nie ma może jakiegoś wybitnie ciekawego smaku, ale wystarczy obtoczyć go w ulubionych przyprawach, aby zmienić go nie do poznania. Z tofu można przygotować nawet wegańską jajecznicę. Takie śniadanie na pewno każdego zaskoczy.

centrumprestige.pl

Redakcja pierwszadobabezsmogu.pl