Nasze nawyki żywieniowe bardzo wpływają na funkcjonowanie organizmu oraz na nasze samopoczucie. Jesteśmy tym co jemy – w tym powiedzeniu jest wiele prawdy. Jadłospis ubogi w witaminy oraz w sole mineralne może być przyczyną wielu dolegliwości ze strony wszystkich układów w ciele człowieka.
Makroskładniki w diecie
Dieta powinna zawierać niezbędne elementy, jakimi są makroskładniki. Białko, tłuszcze, węglowodany są bardzo potrzebne w każdym etapie życia. Są to elementy budulcowe oraz energetyczne. Kiedy pozbawimy się jednego z tych trzech składników – możemy odczuwać zmęczenie lub skutki choroby. W dzisiejszych czasach w przeciętnej diecie trudno jest dostarczyć wszystkie witaminy i sole mineralne. Mamy coraz więcej pożywienia przetworzonego, które uznaje się za jałowe. Niewłaściwe nawożenie roślin podczas produkcji wpływa na zawartość magnezu, jest mniejsza. Rośliny za to bogatsze są w azotany, które w nadmiarze mogą szkodzić. Magnez może być wypłukiwany przez stres, szybkie życie i małą ilość snu w ciągu doby. Z tego względu wiele osób decyduje się na dostarczanie tego pierwiastka w postaci suplementów. Suplementy w diecie są coraz częściej zalecane osobom, które decydują się na redukcję masy ciała. Dzięki temu nie muszą obawiać się braku pierwiastków i witamin. Często wybierany jest magnez w towarzystwie witamin z grupy B. Są one bardzo potrzebne, a ich suplementacja zalecana jest przeważnie osobom z niedoborami oraz tym, którzy stosują diety wegańskie lub wegetariańskie.
Wapń i witaminy
Osoby starsze często słyszą, aby przyjmować wapń. Jest to podstawowy budulec kości, jego deficyt wpływa na osteoporozę. Suplementy z wapniem powinny być przyjmowane o innej porze niż magnez, gdyż te pierwiastki działają na siebie antagonistycznie. W okresie zimowym bardzo ważna jest podaż witaminy D3. Jesień oraz zima to okres, w którym promieniowanie słoneczne jest bardzo ograniczone, więc ciało człowieka nie produkuje wystarczającej ilości witaminy D3. Osoby, które cierpią na depresje sezonowe powinny zaczynać suplementację już od początku października. Witaminy i minerały powinny pochodzić ze sprawdzonych źródeł, nie posiadać zanieczyszczeń. Składniki powinny być w formie przyswajalnej i bezpiecznej dla człowieka, najlepiej sprawdzają się organiczne formy pierwiastków. W przypadku magnezu istnieje wiele form, najlepszą będzie cytrynian magnezu, gdyż jego przyswajalność jest na bardzo wysokim poziomie. Witaminy z grupy B są rozpuszczalne w wodzie, dlatego przedawkować je jest trudniej niż witaminy, które rozpuszczają się w tłuszczach – witamina A, D, E i K. Te ostatnie należy przyjmować w zalecanych przez farmaceutę lub producenta dawkach.