Przeziębienie to z pozoru niegroźna choroba, która rozwija się powoli i może trwać nawet do dwóch tygodni. Nieleczone przeziębienie może powodować wiele groźnych powikłań. Najlepiej jest zapobiegać chorobom niż je leczyć, dlatego w sezonie zimowym bardzo ważna jest suplementacja witaminy D. Ma ona pozytywny wpływ na układ odpornościowy, zresztą tak samo jak witamina C. Tą z kolei dostarczymy do organizmu wraz z cytrusami, które nie tylko są zdrowe, ale również mają mało kalorii.
Pierwsze objawy
Gdy wystąpią pierwsze objawy przeziębienia, to musimy od razu zacząć działać. Choroba ta najczęściej zaczyna się od bólu głowy i kataru, po czym dochodzi uporczywy kaszel. Leczenie przeziębienia polega na łagodzeniu objawów. W tym celu musimy kupić w aptece leki, które działają przeciwbólowo, przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie. Dzięki temu będziemy mogli normalnie funkcjonować. Z przeziębieniem możemy iść do pracy lub szkoły, jednak po powrocie do domu powinniśmy poświęcić czas na odpoczynek. Sen ma również dobry wpływ na walkę z chorobą. Możemy położyć się spać 2-3 godziny wcześniej niż zwykle, co pomoże zwalczyć infekcje. Przed sezonem grypowym możemy się zaszczepić. Dzięki temu nasz organizm naturalnie uodporni się na wirus grypy i unikniemy chorowania. W razie wystąpienia pierwszych objawów możemy kupić w aptece leki przeciwwirusowe dostępne bez recepty.
Domowe sposoby leczenia
Zanim udamy się do lekarza warto wypróbować domowe sposoby leczenia przeziębienia. Oprócz zalecanego odpoczynku możemy wykorzystać domowe sposoby naszych babć. Przed snem musimy przygotować mleko z czosnkiem i miodem. Do ciepłego mleka dodajemy 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Do tego łyżka lub dwie miodu, i łyżeczka masła. Czosnek działa antybakteryjnie i przeciwwirusowe. Miód hamuje namnażanie baterii, co dodatkowo zapobiegnie powstawaniu powikłań. Masło i tłuszcz zawarty w mleku nawilża gardło, które może być wysuszone przez infekcję.
Na kaszel może być pomocny syrop z cebuli, który ma podobne działanie do penicyliny, jednak jest w stu procentach naturalny. Pokrojoną cebule układamy warstwowo w słoiku na przemian z miodem. Następnie wkładamy słoik do lodówki i po 12 godzinach syrop jest gotowy do spożycia. W przypadku uporczywego kaszlu możemy pić jedną łyżkę stołową co około 2 godziny. Na słaby kaszel wystarczy picie jednej łyżki dwa razy dziennie. Zamiast miodu możemy użyć cukru, co pozwoli nam oszczędzić parę złotych. Dla dzieci smaczniejszy będzie syrop z buraka. Przyrządza się go tak samo jak syrop z cebuli. Oba domowej roboty syropy możemy trzymać w lodówce do tygodnia czasu.